Husharmulga.com Class 5 Tulip English,Uncategorized Chapter 1 : The Wise Little Caliph

Chapter 1 : The Wise Little Caliph

Spread the love

Class 5 : – English Tulips

Wise Little Caliph

Que 1 :- Write Synonyms

  1. Traders = Merchant
  2. Honest = Truthful
  3. Rotten = Spoiled
  4. Peeped = Looked Quickly
  5. Pilgrimage = Holy Place
  6. Tenant = Renter

Que 2 :- Write Antonyms

  1. Filled × Emptied
  2. Rotten × Fresh
  3. Fresh × Stale
  4. Possible × Impossible
  5. Arrive × Depart
  6. Friend × Foe

Que 3 :- Give One Word for the Following

  1. A person who stays in a house owned by another person and pays money for that.

Answer:- Tenant

Que 4 :- Write Past Tense

  1. Go = Went
  2. Drop = Dropped
  3. Tell = Told
  4. Meet = Met
  5. Eat = Ate
  6. Buy = Bought
  7. Open = Opened
  8. Pretend = Pretended

Que 5 :- Make Sentences by Using Given Words

  1. Business :- Online business is very popular these days.
  2. Journey :- I like Train Journey.
  3. Surprise :- My father gave me a surprise on my birthday.
  4. Palace :- The king live in grand palace.

Que 6 :- Answer in One Sentence

  1. What preparations did Ali make before leaving for Mecca?
    Answer:- Ali sold his shop and found a tenant for his house.
  2. Why did the friend fill Ali’s jar with fresh olives?
    Answer:- So Ali wouldn’t know that he had found the gold coins.
  3. After his return, why was Ali unhappy with his friend?
    Answer:- Because his friend stole his gold coins.
  4. What important fact did the caliph learn from the group of children?
    Answer:- The olive cannot be stored for more than three years.

Que 7 :- Answer the Following

  1. Who was Ali?
    Answer:- Ali was a trader and he lived in Baghdad. He was a kind and honest man.
  2. Why did Ali leave his home?
    Answer:- Ali left his home because he dreamt one night that he was supposed to make a pilgrimage to Mecca.
  3. What was in the jar that Ali gave his friend?
    Answer:- 1000 gold coins were in the jar that Ali gave his friend.
  4. Why did the friend open the jar?
    Answer:- The friend opened the jar because his wife wanted some olives.
  5. What did the caliph see when he was walking around the town?
    Answer:- When walking around the town, the caliph saw a group of children acting out Ali’s case.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post